Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije
Logotip Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije
Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije

Projekt “ZA – Zajedno aktivni”

Projekt je usmjeren na organizaciju društvenih i rekreativnih aktivnosti  članova Udruge iz Đurđevca u njihovom mjestu stanovanja sa svrhom povećanja kvalitete njihovih života, kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena te senzibilizacije okoline. Projektom, odnosno projektnim aktivnostima Udruga će nastaviti proces psihosocijalne rehabilitacije slijepih članova kako bi se u zadovoljavajućoj mjeri ojačali za prihvaćanje svojeg invaliditeta. Nakon provedbe projekta očekujemo da će 20-tak članova Udruge biti zadovoljnije svojim životom, aktivnije sudjelovati u aktivnostima udruge, ali i lokalne zajednice te svoj invaliditet neće promatrati kao prepreku društvenoj aktivnosti.

Samopouzdaniji članovi aktivno će utjecati i na odnose unutar obitelji u smislu smanjenja napetosti i senzibiliziranosti samih ukućana, ali i svih osoba koje su u interakciji s našim slijepim članovima. Aktivne i vidljive slijepe osobe u lokalnoj zajednici direktno će utjecati i na smanjenje razine stereotipa i predrasuda te svojim djelovanjem direktno promicati svijest o (ne)mogućnostima slijepih osoba.

 

Projektom su planirane sljedeće aktivnosti do kraja godine:

  • „Biti slijep na 5 minuta“

Aktivnost će se održati u listopadu, a namijenjena je videćim građanima kako bi se senzibilizirali i pobliže upoznali sa specifičnostima i poteškoćama s kojima se susreću njihovi slijepi sugrađani. Aktivnost će se provesti u formi edukacijsko iskustvene radionice, zainteresirani građani moći će isprobati simulacijske naočale koje prikazuju razna oštećenja vida, pokušati proći manji poligon služeći se dugim bijelim štapom, naučiti osnove vođenja slijepe osobe, te napisati vlastito ime na Braillevom pismu. Educirajući i senzibilizirajući lokalnu zajednicu Udruga polaže temelje za stvaranje sigurne okoline u kojoj će se slijepe osobe osjećati prihvaćeno, a videće osobe biti educirane kako na pravilan način prići i pomoći slijepoj osobi u svakodnevnoj interakciji.

  • „Aktualno prijepodne za slijepe“

15. listopada Udruga će za članove Udruge sa Đurđevačkog područja u prostoru Gradske knjižnice Đurđevac organizirati  obilježavanje Međunarodnog dana dugog bijelog štapa prigodnim druženjem članova i programom kroz koji ćemo ih upoznati s novostima iz Udruge i Hrvatskog saveza slijepih.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa biti će organizirana i radionica u suradnji s Centrom za socijalnu skrb gdje će biti riječi o novom Zakonu o osobnoj asistenciji.

  • Posjet kazališnoj predstavi

Za članove sa đurđevačkog područja biti će organiziran odlazak na kazališnu predstavu koja će se održavati u Domu kulture u Đurđevcu. Želimo ukazati kako je kultura dostupna i potrebna svima, a uključivanjem u društvena događanja članovi se dodatno osnažuju, vidljiviji su široj zajednici te su socijalno uključeni.

  • Kreativna radionica

U prostoru Gradske knjižnice Đurđevac organizirat ćemo kreativnu radionicu za članove s tog područja županije. Kroz kreativni rad, rad s rukama, kreativno izražavanje, članovi ujedno imaju i terapiju radom, druženje i osnaživanje. Kada naprave nešto vlastitim rukama osjećaju se sigurnijima u sebe, zadovoljnima i dobro u vlastitoj koži.

Sve aktivnosti usmjerene su krajnjem cilju, a to je poboljšanje života slijepih osoba, a slijepe osobe sa Đurđevačkog područja imati će direktne koristi od svake aktivnosti ovog projekta.

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije

Telefon: 048/625-058095/9000-329

Adresa: Josipa Vargovića 2/1, 48000 Koprivnica

E-mail: info@uskkz.hr

Uredovni dani za članove: PON i ČET od 10 do 14 h

Radno vrijeme Udruge: PON - PET od 8 do 16 h

Matični broj: 1059246; OIB: 76517474994

Žiro račun kod Podravske banke d.d. Koprivnica:
IBAN: HR5023860021100502588

Predsjednik: Mario Šutalo
Dopredsjednik: Ivica Ferenčić
Tajnica: Maja Koren Golub

 

Logotip Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva
Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije koristi financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva od 1. siječnja 2024. godine
© 2011. - 2024. Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije. Sva prava pridržana.
Izrada: Kosinus